11 Mayıs 2012 Cuma

ceyhunakgul: Empresyonizm

ceyhunakgul: Empresyonizm: https://twitter.com/#!/ceyhunakgul empresyonizm: nesneyi doğrudan doğruya tasvir ve analiz etme yerine, onun uyandırdığı duyguları anlatma...

ceyhunakgul: Gotik

ceyhunakgul: Gotik: https://www.facebook.com/ceyhun.akgul   https://twitter.com/#!/ceyhunakgul Ortaçağ döneminin dikkat çekici ama oldukça gizemli stili got...

Gotik


Ortaçağ döneminin dikkat çekici ama oldukça gizemli stili gotik yeni yorumu ve biraz da romantik versiyonu ile sezonun en gözde dekorasyon trendi.
Göğe doğru uzanan ince ve sivri uçlu kuleler, ihtişamlı katedraller, taş şatolar, karmaşık ve girift bir mimari ve uzun kemerli pencereler Ortaçağ dönem mimarisinin en belirgin özellikleri. Ancak gotik stilin dekorasyona yansımaları biraz daha farklıydı. Gerçekten dramatik bir etki yaratan stilde renklerin en koyu olanınmalzemelerin ise en soğuk olanı tercih ediliyordu. Yaşamın biraz da karanlık yüzünü estetikle birleştirerek ortaya koyan gotik dekorasyon stili, karanlık yüzünü estetikle birleştirerek ortaya koyan gotik dekorasyon stili, karanlık, gizemli ve dramatik bir atmosferden hoşlananlar için romantik yüzü ile yeniden moda.
Elbette artık katedral ve şatolarda yaşamıyoruz. Bu nedenle stilin aslına uygun olarak, birebir uygulanması da mümkün değil. Sezonda dikkat çeken yeni gotik stilde belli parçaları daha sade ve modern yaşam tarzına adapte ediliyor. Mobilya, kumaş ve görsel dekoratif detayların doğru bir kombinasyonu ile bunu başarabilirsiniz. Örneğin gotik stilin en dikkat çeken parçaları oymalı büyük yemek masaları, kumaş döşemeli ve yüksek sırtlı sandalyeler gibi büyük masif ahşap mobilyalar. Özellikle Ortaçağ’da en popüler desen olan dört yapraklı yonca motifini sandalye sırtlarında oyma yaptırabilirsiniz. Motifi tüm ev tekstilinde de kullanabilirisiniz. Kalın kadife perdeliklerde drape ve rustik perde boruları tercih ediliyor. Stili pekiştirmek için perde boru uçlarında “fleur de lis” ya da yonca motifleri çok şık duruyor. Ayrıca damask desenli duvar kağıtları da gotik stili yansıtan öğelerden. Romantizm katılmış yeni yorumuyla: Gotik

Ortaçağ döneminin dikkat çekici ama oldukça gizemli stili gotik yeni yorumu ve biraz da romantik versiyonu ile sezonun en gözde dekorasyon trendi.
Göğe doğru uzanan ince ve sivri uçlu kuleler, ihtişamlı katedraller, taş şatolar, karmaşık ve girift bir mimari ve uzun kemerli pencereler Ortaçağ dönem mimarisinin en belirgin özellikleri. Ancak gotik stilin dekorasyona yansımaları biraz daha farklıydı. Gerçekten dramatik bir etki yaratan stilde renklerin en koyu olanını, malzemelerin ise en soğuk olanı tercih ediliyordu. Yaşamın biraz da karanlık yüzünü estetikle birleştirerek ortaya koyan gotik dekorasyon stili, karanlık yüzünü estetikle birleştirerek ortaya koyan gotik dekorasyon stili, karanlık, gizemli ve dramatik bir atmosferden hoşlananlar için romantik yüzü ile yeniden moda.
Elbette artık katedral ve şatolarda yaşamıyoruz. Bu nedenle stilin aslına uygun olarak, birebir uygulanması da mümkün değil. Sezonda dikkat çeken yeni gotik stilde belli parçaları daha sade ve modern yaşam tarzına adapte ediliyor. Mobilya, kumaş ve görsel dekoratif detayların doğru bir kombinasyonu ile bunu başarabilirsiniz. Örneğin gotik stilin en dikkat çeken parçaları oymalı büyük yemek masaları, kumaş döşemeli ve yüksek sırtlı sandalyeler gibi büyük masif ahşap mobilyalar. Özellikle Ortaçağ’da en popüler desen olan dört yapraklı yonca motifini sandalye sırtlarında oyma yaptırabilirsiniz. Motifi tüm ev tekstilinde de kullanabilirisiniz. Kalın kadife perdeliklerde drape ve rustik perde boruları tercih ediliyor. Stili pekiştirmek için perde boru uçlarında “fleur de lis” ya da yonca motifleri çok şık duruyor. Ayrıca damask desenli duvar kağıtları da gotik stili yansıtan öğelerden.

Empresyonizm

https://twitter.com/#!/ceyhunakgul
empresyonizm: nesneyi doğrudan doğruya tasvir ve analiz etme yerine, onun uyandırdığı duyguları anlatma yolu. XIX yüzyılın sonlarında fransa’da doğdu. önce resimde, sonra diğer sanatlarda tesiri görüldü.
empresyonistler dış dünyanın kendi içlerinde bıraktığı izlenimi dile getirirler. bu âlem, sanatçıya sadece heyecan ve duygusal dalgalanmalar veren bir uyarıcıdır. önemli olan sanatçının kendi algılamaları ve bunları anlatma yöntemidir. edebiyatın bir amaca hizmet edemeyeceğini savunur. empresyonist edebiyatçılar şiir, kısa hikaye, tek perdelik manzum piyes gibi kısa çalışmaları tercih etmişlerdir.


Ortaya çıkaran santçılar
İzlenimcilik akımı öncülerinden Ünlü Fansız empresyonizm sanatçılarının baş tacı sayılan Claude Monet yağlıboya tablol
Dünya çapındaki empresyonizm sanatçıları kimlerdir sorusu sıkça sorulmasına rağmen, Claude Monet, paul cezanne, alfred Sisley ve Auguste Renoir yağlıboya eserlerini bünyesinde barındıran müzelerin sanatseverler akınına uğradığı bir dönem yaşıyoruz. Sanatın kıymetini bilen milyonlarca sanatseverin, eski eserlere karşı hayranlıkları her nedense oldukça fazlalaşması ilgiyle karşılanıyor. Resim sanatındaki izlenimcilik çizgileri günümüz amatör ressamlarına mihenk taşı olduğunu biliyoruz.


Bazı Empersyonistler
Paul Cézanne (1839 - 1906), Fransız ressam. Empresyonizm ile Kübizm akımları arasındaki geçiş dönemi sanatçılarından biri olan Cézanne, modern resmin yaratıcısı sayılıyor. O kadar ki Matisse kendisi için "hepimizin babası" tanımlamasını kullanmış. Bu baba ressamın bir çalışmasını buraya koymasaydık içimiz sızlardı...

Paul Gaugin (1848 - 1903), Fransız post-empresyonist ressam. Tarzıyla 20. yy resim sanatına yenilikçi renkler getiren sanatçı Van Gogh ile de çalışmıştır. Natürmort olmayan yiyecek konulu resimlere güzel bir örnek...

Vincent Van Gogh (1853 - 1890), Alman ressam. Avrupa sanat tarihinin en büyük sanatçılarından biri kabul edilen Van Gogh, ölümünden sonra değeri bilinen ressamlardan biri. Ekspresyonizm ve soyut akım üzerinde çok büyük etkisi olan sanatçı, sarı rengi çok fazla kullanması ve yaşadığı psikolojik sorunlarla da tanınıyor.

Paul La Croix (1858 - 1869), Fransa-İsviçre asıllı, Amerikalı ressam. Genellikle natürmort resimler yapmış ve halkın anlayabileceği tarzda ve sadelikte çalışmayı seçmiş.

Paul Signac (1863 - 1935), Fransız neo-empresyonist ressam. Georges Seurat ile birlikte Pointillism (resimde de gördüğünüz gibi bir nevi noktalama) tekniğini yaratan, modern resmin öncülerinden biri olan Signac, noktalayarak bir yemek odası resmetmiş.

Henry Matisse (1869 - 1954), Fransız ressam. Picasso ve Kandinsky ile birlikte modern resmin en büyük sanatçılarından ve en hayran olduğumuz ressamlardan biri. Manet, Signac ve Cézanne'dan çok etkilenmiş, geleneksel Japon resmine hayran, canlı renkler kullanmaya düşkün olan Matisse, yaşarken değeri bilinen ender ressamlardan biri olarak tarihteki yerini almış.


Pablo Picasso (1881 - 1973), İspanyol ressam. Tam adı yazamayacağımız kadar uzun olan Picasso, tüm zamanların en büyük sanatçılarından biri sayılıyor. Georges Braque ile birlikte kübizm akımının kurucusu. Ressamlığın yanı sıra heykeltıraş ve şair de olan sanatçı, sanıyoruz resimle en ilgisiz kişilerin bile tanıdığı, modern sanatın en büyük üstatlarından biri. Yiyecek konseptli bir resmini memnuniyetle sergiliyoruz...

Edward Hopper (1882 - 1967), Amerikalı ressam. Şehir hayatını gerçekçi bir şekilde resmeden sanatçı, kübist akımdan çok etkilenmiş. Nighthawks isimli eseri çok popüler olan sanatçının en önemli resimleri, 2004 yılı içinde Londra ve Köln'de sergilenmiş.https://www.facebook.com/ceyhun.akgul